Fraud Blocker

Πώς να κάνω την ιστοσελίδα μου ταχύτερη

Τρεις χαμογελαστές γυναίκες, συνδεδεμένες σε κινητό και λάπτοπ.

Είναι αρκετά πιθανό να σε απασχολεί η ερώτηση «πώς να κάνω την ιστοσελίδα μου ταχύτερη». Ειδικά αν θέλεις να έχεις εξαιρετικές επιδόσεις και να σε διαβάζει ο κόσμος!

Σύμφωνα με έρευνες, ο ιδανικός χρόνος φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι δύο έως τρία δευτερόλεπτα. Και η καλή ταχύτητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να είναι mobile friendly η ιστοσελίδα σου, μιας και το smartphone είναι πλέον… προέκταση του χεριού μας!

Εμείς σκοπεύουμε να σε βοηθήσουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γι’ αυτό, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να αυξήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου!

Πάμε να τους δούμε!

Διάλεξε καλό πάροχο και σωστό πακέτο φιλοξενίας

Πριν αρχίσεις ακόμη την κατασκευή της ιστοσελίδας σου, πρέπει να αποφασίσεις πού θα φιλοξενηθεί.

Η φιλοξενία της πρέπει να γίνει από μια καλή και σοβαρή εταιρεία web hosting, μιας και από εκεί ξεκινούν όλα.

Το πακέτο φιλοξενίας που θα διαλέξεις πρέπει να περιλαμβάνει καλή ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας.

Επίσης, καλό είναι να επιλέξεις server που θα είναι βελτιστοποιημένος ανάλογα με το CMS που χρησιμοποιείς (π.χ. WordPress).

Κάτι άλλο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν αγοράσεις κάποιο πακέτο είναι το είδος φιλοξενίας.

Δηλαδή, υπάρχει το Shared Hosting, όπου ο server που «σηκώνει» την ιστοσελίδα σου είναι αναγκασμένος να «σηκώνει» και άλλες ιστοσελίδες ταυτόχρονα. Το συγκεκριμένο είδος hosting είναι φτηνότερο, ωστόσο κάνει την ιστοσελίδα πιο αργή.

Από την άλλη, το Dedicated Hosting σου δίνει τη δυνατότητα να… καπαρώσεις έναν server μόνο για σένα!

Έτσι, οι πόροι του θα αξιοποιούνται μόνο για τις ανάγκες της δικής σου σελίδας. Και αυτό το είδος είναι μάλλον το ιδανικό, αν έχεις μια δυναμική ιστοσελίδα που χρειάζεται οπωσδήποτε υψηλή ταχύτητα.

Αξιοποίησε τις δυνατότητες του CDN

Άνδρας περιμένει μπροστά από υπολογιστή να φορτώσει ιστοσελίδα.

Το CDN (Content Delivery Network) ή Δίκτυο Μεταφοράς Περιεχομένου είναι μεγάλης σημασίας προκειμένου να έχεις μια ταχύτερη ιστοσελίδα.

Συνιστά ένα δίκτυο από δευτερεύοντες servers ανά τον κόσμο, που είναι επιφορτισμένοι να μεταφέρουν το περιεχόμενο (εικόνες, βίντεο, ήχος γραφικά κ.λπ.) της ιστοσελίδας σου.

Αυτοί οι servers αντιγράφουν, ουσιαστικά, το περιεχόμενο που υπάρχει στον κύριο server και το διανέμουν στους κοντινότερους χρήστες/επισκέπτες.

Όταν, για παράδειγμα, ένας επισκέπτης προσπαθεί να μπει στην ιστοσελίδα σου από την Αμερική, ο browser του υπολογιστή του θα συνδεθεί στον πλησιέστερο βοηθητικό server (π.χ. στην Αγγλία) και όχι στον κύριο server, που «σηκώνει» τη σελίδα σου στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο χρόνος απόκρισης στο αίτημα του browser, οπότε το CDN κάνει πολύ πιο γρήγορη την ιστοσελίδα.

Βελτιστοποίησε τις εικόνες της ιστοσελίδας σου

Η συμπίεση και βελτιστοποίηση των εικόνων και των γραφικών σου είναι ακόμα μια καλή απάντηση στην ερώτηση «πώς να κάνω την ιστοσελίδα μου ταχύτερη».

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες είναι πιο «βαριές» και καθυστερούν τη φόρτωση.

Οπότε, αν στοχεύεις στην αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας σου, είναι απαραίτητο να συμπιέζεις τις φωτογραφίες σου πριν τις ανεβάσεις.

Η συμπίεση δεν επιφέρει απώλειες στην ποιότητα των εικόνων και τις κάνει πιο ελαφριές, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη φόρτωσή τους και, ως αποτέλεσμα, το πιο γρήγορο άνοιγμα των ιστοσελίδων.

Όπως καταλαβαίνεις, θα έχεις με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς έτσι διατηρείς την ποιότητα και ταυτόχρονα αυξάνεις την ταχύτητα!

Αυτή η συμπίεση μπορεί να γίνει με τη βοήθεια plug-ins, όπως το Smush (αν έχεις WordPress) ή ακόμα και με ειδικό λογισμικό όπως το Photoshop.

Η ίδια δουλειά, πάντως, γίνεται ακόμα ευκολότερα μέσω sites συμπίεσης, όπως είναι το tinypng.com ή το imagecompressor.com.

Εκμεταλλεύσου την προσωρινή αποθήκευση (caching)

Η προσωρινή αποθήκευση (caching) αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο αύξησης της ταχύτητας φόρτωσης μιας ιστοσελίδας.

Caching αποκαλείται η δημιουργία και αποθήκευση προσωρινών αντιγράφων των σελίδων της ιστοσελίδας σου στον server.

Όταν ένας χρήστης θέλει να μπει στον ιστότοπό σου, ζητάει ουσιαστικά από τον server να του εμφανίσει την ιστοσελίδα σου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φορτώσουν όλα τα στοιχεία της (εικόνες, βίντεο, γραφικά κ.ά.), προκειμένου να συντεθεί η τελική εικόνα.

Με τη δημιουργία και αποθήκευση αντιγράφων, όμως, δεν είναι απαραίτητη η φόρτωση όλων αυτών των στοιχείων από την αρχή.

Το caching θα σερβίρει στον επισκέπτη αυτά τα έτοιμα αντίγραφα, μειώνοντας εξαιρετικά τον χρόνο φόρτωσης της ιστοσελίδας σου!

Πέραν του caching σε επίπεδο server, υπάρχει και caching σε επίπεδο περιηγητή (browser caching).

Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, απλά η προσωρινή αποθήκευση γίνεται στον browser του χρήστη. Η αποθήκευση μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τις ρυθμίσεις του google chrome ή οποιουδήποτε άλλου browser.

Σβήσε τα περιττά πρόσθετα (plug-ins)

Χαμογελαστή γυναίκα με τάμπλετ και μπροστά της τραπέζι με λάπτοπ.

Η αύξηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σου μπορεί να επιτευχθεί και με έναν ακόμα, ιδιαίτερα απλό, τρόπο: τη διαγραφή των περιττών πρόσθετων.

Τα πρόσθετα (plug-ins) είναι απαραίτητα (ειδικά για CMS όπως το WordPress), καθώς επεκτείνουν τις υπάρχουσες δυνατότητες του site σου. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν και βλαπτικά.

Κι αυτό γιατί πολλές φορές εγκαθιστούμε plug-ins και τα ξεχνάμε μέσα χωρίς να επαναξιολογούμε ποτέ τη χρησιμότητά τους.

Υπάρχει πιθανότητα να έχεις κατεβάσει κάποιο πρόσθετο που, πλέον, δεν χρησιμοποιείς ή που να μην έχει σωστά γραμμένο κώδικα, με αποτέλεσμα να είναι «βαρύ» και να προκαλεί καθυστερήσεις στην ιστοσελίδα σου.

Ή ακόμα και να έχεις εγκατεστημένο κάποιο plug-in με παρόμοια χαρακτηριστικά και λειτουργίες με ένα δεύτερο.

Το μόνο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να ρίχνεις τακτικά ματιές στα εγκατεστημένα plug-ins και να διαγράφεις όσα δεν χρειάζεσαι!

Πώς θα μετρήσω την ταχύτητα της ιστοσελίδας μου

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ακριβώς πώς να μετρήσεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου. Γιατί έτσι θα αποφασίσεις πιο εύκολα να δράσεις για να τη βελτιώσεις.

Για αυτόν τον σκοπό υπάρχουν διάφορα δωρεάν εργαλεία, όπως το Google PageSpeed Insights, το GΤmetrix ή το Pingdom.

Εσύ πρέπει απλά να πληκτρολογήσεις το url της ιστοσελίδας σου και τα εργαλεία θα σου εμφανίσουν τα αποτελέσματα!

Αυτά θα σε ενημερώσουν για τον χρόνο φόρτωσης – και, μάλιστα, ανάλογα με τη συσκευή (υπολογιστής/κινητό) – ενώ θα σου κάνουν και προτάσεις βελτίωσης!

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν κάνεις τεστ ταχύτητας της ιστοσελίδας είναι να επιλέξεις σωστή τοποθεσία μέτρησης (όσο πιο κοντά στην τοποθεσία του κοινού), αλλά και να επαναλάβεις τη μέτρηση πολλές φορές.

Έτσι, θα έχεις πιο αξιόπιστα αποτελέσματα!

Κλείνοντας

Όπως καταλαβαίνεις, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να καταστεί η ιστοσελίδα σου ακόμα πιο ελκυστική είναι η αύξηση της ταχύτητάς της.

Ελπίζουμε ότι, πλέον, έχεις αρκετές πληροφορίες για να απαντήσεις στο ερώτημα «πώς να κάνω την ιστοσελίδα μου ταχύτερη».

Το μόνο που μένει είναι να εφαρμόσεις όσα είπαμε και να κάνεις τo site σου… πύραυλο! Αν ψάχνεις freelancers για την υποστήριξη της ιστοσελίδας σου, αλλά και τη βελτιστοποίηση της ταχύτητάς της, θα τους βρεις στο koalla.

29/07/2022