Fraud Blocker

Blog: Τι είναι και πώς θα το δημιουργήσεις

To blogging είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χόμπι των τελευταίων χρόνων. Χιλιάδες άνθρωποι αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα blog για να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Είναι εύκολο να υλοποιηθεί από το κάθε άτομο.

Περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας, διαβάζοντας διάφορα blogs; Επιθυμείς να γίνεις και εσύ blogger, αλλά διστάζεις; Το κείμενο που ακολουθεί, θα σου λύσει όλες τις απορίες για τα blogs και θα σε βοηθήσει να φτιάξεις το δικό σου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ BLOG

Πώς θα γίνω blogger

Αρχικά, το blog είναι μία μορφή ιστότοπου. Έχει μία λίστα άρθρων που καταχωρούνται με χρονολογική σειρά. Μοιάζει με ένα δημόσιο διαδικτυακό ημερολόγιο.

Προέρχεται από τον όρο weblog. Αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στα ελληνικά σημαίνει “ιστολόγιο”. Η διαδικασία δημιουργίας blogs, ορίζεται ως blogging, ενώ blogger είναι το άτομο που γράφει σε blogs. “Αναρτήσεις” ονομάζονται τα κείμενα που εμφανίζονται στο ιστολόγιο.

Συνήθως, το blog το χειρίζεται ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων.

Οι αναγνώστες, μπορούν να αφήσουν σχόλια σε κάθε ανάρτηση. Επίσης, τα περιεχόμενα ενός blog ανανεώνονται πολύ συχνά. Τα θέματα τους έχουν μεγάλη ποικιλία. Έτσι υπάρχουν blogs με πολιτικά, μουσικά, αθλητικά, πολιτιστικά θέματα, αλλά και με θέματα τεχνολογίας, υγείας, μαγειρικής, αστρολογίας κλπ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Νέος blogger

Τα οφέλη που αποκομίζει ένας blogger είναι πολλά. Το πιο σημαντικό είναι πως βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα της γραφής. Έτσι, είναι πολύ χρήσιμο για τους φοιτητές δημοσιογραφίας αλλά και για όλους τους λάτρεις του γραψίματος.

Βελτιώνει και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Ένας blogger μπορεί να βοηθήσει άλλα άτομα. Αναρωτήσου πόσες πληροφορίες και γνώσεις μπορείς να μεταδώσεις μέσω ενός blog.

Φαντάσου πόσο πολύ θα βοηθούσες τους φοιτητές, εάν είχες ένα blog που ασχολούνταν με φοιτητικά θέματα. Ή σκέψου ένα blog όπου θα παρείχες συμβουλές και θέματα για χωρισμένους γονείς. Οποιοδήποτε θέμα και αν έχει ένα blog, βοηθάει το κόσμο.

Ένα blog μπορεί να σε βοηθήσει και στην αναζήτηση εργασίας. Υπάρχουν αρκετοί εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους με blogs.

Μέσα από αυτό, μαθαίνουν για την ζωή των υποψηφίων και για τις απόψεις τους. Έτσι, αποφασίζουν αν θα τους προσλάβουν ή όχι.

Επιπλέον, με το blogging, δύναται να βγάλεις χρήματα. Βέβαια για να υπάρξει κάποιο εισόδημα, χρειάζεται αρκετός χρόνος και αρκετοί αναγνώστες. Το ιστολόγιο, σου δίνει την δυνατότητα της αυτοπροβολής  αλλά και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η θεραπευτική δράση της γραφής είναι εξίσου σημαντική.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ BLOG

Επεξεργασία Blog

Μετά από όσα έμαθες, ανυπομονείς να ξεκινήσεις το δικό σου blog; Υπέροχα! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να αποφασίσεις το θέμα του blog.

Σκέψου τα ενδιαφέροντα σου και για ποια θέματα θέλεις να γράφεις. Εάν σου αρέσει η μόδα, μπορείς να γράφεις κείμενα σχετικά με αυτή. Θα μπορούσες να δημιουργήσεις και ένα blog με αντικείμενο τα αυτοκίνητα. Μόλις βρεις το θέμα του ιστολογίου, αυτόματα θα βρεις και τους αναγνώστες σου.

Έπειτα, σκέψου και τι θέλεις να πετύχεις με το blog. Εάν δεν ξέρεις γιατί πραγματικά θέλεις ένα blog, θα το παρατήσεις μετά από μερικές αναρτήσεις. Έτσι, θέσε τους δικούς σου στόχους και προσπάθησε να τους υλοποιήσεις, στο πέρασμα του χρόνου.

Το δεύτερο βήμα είναι η εύρεση του ονόματος για το blog.

Είναι πολύ σημαντικό το όνομα που θα δώσεις. Με αυτό θα γίνει γνωστό το ιστολόγιο σου στο κοινό.

Θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την θεματολογία του blog, να είναι εύηχο και ολιγοσύλλαβο ώστε να το θυμάται εύκολα κάποιος. Θα μπορούσες να ψάξεις στις μηχανές αναζήτησης, σχετικές λέξεις που είναι πολύ δημοφιλείς. Έτσι, αν τις χρησιμοποιήσεις, θα προσελκύσεις εύκολα περισσότερους αναγνώστες.

Στην συνέχεια, πρέπει να επιλέξεις την ιστοσελίδα που θα φιλοξενήσει το blog σου. Υπάρχουν πολλές blog hosting ιστοσελίδες. Η πλατφόρμα blog Blogger.com δημιουργήθηκε το 1999.

Τον Φεβρουάριο του 2003 αποκτήθηκε από την Google. Στις 27 Μαΐου 2003 κυκλοφόρησε η WordPress. Σήμερα είναι η πιο γνωστή πλατφόρμα blogs παγκοσμίως. Η τρίτη πιο γνωστή πλατφόρμα blogging είναι το Tumblr. Ιδρύθηκε από τον David Karp το Φεβρουάριο του 2007.

Είναι δωρεάν και ιδανικό για blogs με θέματα φωτογραφίας. Το SquareSpace ιδρύθηκε το 2004 από τον Anthony Casalena. Είναι δωρεάν μόνο για 14 ημέρες. Το Medium είναι άλλη μια δωρεάν πλατφόρμα blogging που λειτουργεί από το 2012. Άλλες δωρεάν πλατφόρμες είναι τα HubPages, LiveJournal, Typepad, Squidoo, Postach.io.

Όταν αποφασίσεις την ιδανική, για σένα, πλατφόρμα, είναι πολύ εύκολο να εγγραφείς σε αυτή. Εάν επιλέξεις το BlogSpot.com, χρειάζεται να έχεις λογαριασμό στην Google. Μόλις εισέλθεις στο BlogSpot.com,  θα κάνεις “κλικ” στην “Δημιουργία νέου”. 

Έπειτα θα γράψεις τον τίτλο του blog και την διεύθυνση του. Στο τέλος της διεύθυνσης, θα υπάρχει η ονομασία του BlogSpot. Η επιλογή του template είναι το επόμενο που θα πρέπει να κάνεις.

Επέλεξε ένα από τα προσφερόμενα δωρεάν πρότυπα μορφής για την εξωτερική εμφάνιση του blog.Διάλεξε το χρώμα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Μετά από αυτό, θα μεταφερθείς στο πίνακα διαχείρισης.

Εκεί, υπάρχουν όλες οι λειτουργίες του blog, όπως “σχόλια επισκεπτών”, “διάταξη”, “ρυθμίσεις” κλπ. Για να γράψεις το πρώτο σου άρθρο, πάτησε “νέα ανάρτηση”.

Θα εμφανιστεί ένας κειμενογράφος με τις βασικές μορφοποιήσεις. Γράψε ένα κείμενο όπου θα καλωσορίσεις τους αναγνώστες. Μη ξεχάσεις να αναφέρεις λίγα λόγια για σένα και για το περιεχόμενο του blog. Εάν θέλεις να το δημοσιεύσεις άμεσα, κλίκαρε την “δημοσίευση”.

Διαφορετικά, πάτησε “αποθήκευση”, έτσι ώστε να το δημοσιεύσεις αργότερα. Σε κάθε ανάρτηση που κάνεις, πρέπει να προσθέτεις “ετικέτες”.

Δηλαδή τις λέξεις εκείνες που θα κατηγοριοποιούν τα post σου και θα δείχνουν στους αναγνώστες το περιεχόμενο του κάθε κειμένου.

Ακόμα, θυμήσου το κείμενο σου να είναι ευανάγνωστοo. Θα πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς και διάστιχου.

Έτσι χρησιμοποίησε μια γραμματοσειρά μεγέθους 15-16 px και διάστιχο 1,5- 2 cm. Φυσικά, φρόντισε να έχεις σωστή ορθογραφία, σύνταξη και γραμματική.

Οι προτάσεις σου πρέπει να είναι περιεκτικές και απλές. Χρησιμοποίησε, επίσης, ελκυστικές φράσεις και λέξεις.

Συνοψίζοντας, μη ξεχνάς πως το blogging χρειάζεται αφοσίωση, πάθος και όρεξη για δουλειά. Εάν έχεις αυτά τα στοιχεία, σύντομα το blog σου θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

07/10/2020