Fraud Blocker

Stripe Πληρωμές στην Ελλάδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ελλάδα. Οι online επιχειρήσεις αυξάνονται διαρκώς και οι καταναλωτές προτιμούν περισσότερο τις διαδικτυακές αγορές. Η εξοικονόμηση χρόνου, είναι ο βασικός λόγος της προτίμησης του e-commerce. Πολλά e-shops διαθέτουν αρκετές επιλογές πληρωμής για την διευκόλυνση των πελατών τους. Οι πιο συνήθεις είναι η αντικαταβολή, η κατάθεση σε τράπεζα και φυσικά, η ηλεκτρονική πληρωμή μέσω κάρτας. Από το 2019, όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα, υποστηρίζουν πλέον πληρωμές μέσω Stripe και στην Ελλάδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ STRIPE

Η Stripe είναι μία διεθνής πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί και στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Μέσω αυτής, οι χρήστες στέλνουν και δέχονται χρήματα διαδικτυακά. Στοχεύει στην βελτιστοποίηση της διαδικασίας ψηφιακής εξόδου από ένα online κατάστημα ή μία εφαρμογή. Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώσουν εύκολα και γρήγορα στο ιστότοπο τους την φόρμα πληρωμής της Stripe χωρίς δαπανηρές διαδικασίες. Σύμφωνα με την Datanyze, το Stripe κατατάσσεται και επίσημα στη δεύτερη θέση για τον πιο διαδεδομένο τρόπο online πληρωμών παγκοσμίως μετά το PayPal.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ STRIPE

ασφαλείς πληρωμές με stripe

Οι ιδρυτές της Stripe, είναι δύο αδέρφια από ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας. Ο Patrick και ο John Collison, που από παιδιά αγαπούσαν την τεχνολογία αλλά και την κωδικοποίηση. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι γονείς τους αναγκάστηκαν να αγοράσουν μια ειδική συσκευή, καθώς στο χωριό όπου ζούσαν, δεν υπήρχε internet. Σύμφωνα με το CNBC, ο Patrick και ο John, πριν την ηλικία των 10 ετών, έμαθαν τη γραφή κώδικα.

Στην συνέχεια, ο John Collison παράτησε τις σπουδές του στο Harvard, ενώ ο Patrick έφυγε από το MIT για να αφοσιωθούν στην ευρηματικότητα τους. Την ίδια περίοδο, άρχισαν την Auctomatic, μια ψηφιακή πλατφόρμα διαχείριση της αγοράς, όπου αργότερα, την πούλησαν για 5 εκατομμύρια δολάρια. Το 2009, άρχισαν να γράφουν κώδικα για τη δική τους πλατφόρμα online πληρωμών, όπου είσημα η Stripe ιδρύθηκε το 2011. Από τότε, η δημοτικότητα της συνεχώς αυξάνεται σε όλο και περισσότερες ηπείρους του πλανήτη μας. Ο John είναι ο πρόεδρος ενώ ο Patrick ο CEO της εταιρίας.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Google, η Amazon, η Uber, αλλά και νεοσύστατες startup χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις υπηρεσίες της Stripe για τις ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές τους. Η πλατφόρμα διατίθεται σε πάνω από τριάντα χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κόνγκ, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2019, η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών Stripe διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι υπηρεσίες της Stripe μοιάζουν αρκετά με αυτές της PayPal. Αρχικά, οι online επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα, δύναται να πραγματοποιήσουν ή να δεχθούν πληρωμές διεθνώς, σε περισσότερα από 130 νομίσματα. Μια ελληνική επιχείρηση, θα λάβει τα χρήματα σε ευρώ, οποιοδήποτε νόμισμα και αν χρησιμοποιήσει ο πελάτης για την αγορά κάποιου προϊόντος ή υπηρεσίας. Οι ψηφιακές πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ εύκολα είτε σε ιστοσελίδα, είτε σε κινητό, είτε μέσω κάποιας εφαρμογής. Οι τιμές της Stripe βρίσκονται στο 1,4%, συν 0,25€ για κάθε συναλλαγή μέσω κάρτας στην χώρα μας (τελευταία ενημέρωση Ιούνιος 2020).

Stripe - πληρωμές online

Η πλατφόρμα δέχεται πολλούς τύπους πληρωμών. Οι πιστωτικές κάρτες American Express, MasterCard, Visa, Discover, είναι ανάμεσα στους διαφορετικούς τύπους πληρωμής που λαμβάνει η Stripe. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να συνδεθεί με το eshop σας ή οποιαδήποτε ιστοσελίδα μπορεί να δεχθεί ηλεκτρονικές αγορές και οι πελάτες σας να πραγματοποιούν απευθείας πληρωμές με τη χρήση κάρτας. Τα χρήματα, έπειτα, θα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό σας επτά (7) ημέρες μετά την ολοκλήρωση πληρωμής του πελάτη.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πληρωμών μέσω POS με τη φυσική παρουσία του καταναλωτή, αλλά και τη χρήση κινητού τηλεφώνου (σύντομα διαθέσιμο και στην Ελλάδα). Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω εφαρμογών όπως το Google Pay και το Apple Pay. Για την αποδοχή τους, χρειάζεται ένα τερματικό POS συμβατό με το χαρακτηριστικό NFC. (“Near Field Communication”). Με αυτό το χαρακτηριστικό, το POS επικοινωνεί με συσκευές Android ή iPhone. Τα χρήματα στη συνέχεια φτάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη, μετά από δύο εργάσιμες ημέρες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ασφάλεια που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία. Κάθε φορά που ο πελάτης δίνει τα προσωπικά του στοιχεία, αυτά αποστέλλονται στην Stripe και φυλάσσονται σε ειδικές θυρίδες ασφαλείας. Έτσι, τα e-shops που χρησιμοποιούν αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών, δεν χρειάζεται να έχουν το δικό τους σύστημα ασφαλείας. Η Stripe διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης, την PCI Service Provider – Επιπέδου 1, αλλά και τη δυνατότητα 3D προστασίας για την ασφαλή αποκρυπτογράφηση πληρωμών μέσω κάρτας.

ΕΞΤΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ STRIPE

stripe radar - ασφάλεια στις πληρωμές

Μία από τις υπηρεσίες που διαθέτει η πλατφόρμα, είναι η Stripe Radar. Πρόκειται για μία σειρά εργαλείων που εντοπίζουν οποιαδήποτε απάτη. Ενσωματώνονται στο προσωπικό λογαριασμό του χρήστη και υιοθετούν μηχανισμούς άμυνας για τη μέγιστη ασφάλεια του.

Άλλη μια καινοτόμα υπηρεσία που προσφέρει η εφαρμογή τους, είναι το Stripe ATLAS. Η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί νέους επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύσουν άμεσα μία online επιχείρηση στο Delaware της Αμερικής και να επωφεληθούν από τη μηδενική φορολογία και άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη πολιτεία των ΗΠΑ. Το μόνο που χρειάζεστε σε αυτή την περίπτωση είναι να συμπληρώσετε μία ηλεκτρονική αίτηση από το Stripe προφίλ σας. Στη συνέχεια, η εξειδικευμένη ομάδα της εταιρείας θα σας ενημερώνει με όλα όσα χρειάζεστε για τη δημιουργία μίας εταιρίας αλλά ακόμα και του νέου ηλεκτρονικού καταστήματος σας.

ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Κατά το checkout ενός αγοραστή, εκτός από τη χρήση της κλασικής φόρμας Stripe, έχετε τη δυνατότητα να το προσαρμόσετε ώστε να γίνονται απευθείας πληρωμές εντός της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής. Με αυτό τον τρόπο ο αγοραστής δεν θα εγκαταλείπει τη σελίδα σας και δεν θα χρειάζεται να περιμένει για την επιβεβαίωση της συναλλαγής του. Ένα άλλο “δυνατό χαρτί” της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι πως ο πελάτης σας μπορεί να αγοράσει ένα προϊόν σας ηλεκτρονικά μόνο με το email του και τα στοιχεία της κάρτας του. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να συμπληρώσει στοιχεία διευθύνσεις αλλά ούτε και το ονοματεπώνυμο στην κάρτα του, κερδίζοντας ακόμη περισσότερο πολύτιμο χρόνο.

Συνοψίζοντας, έχουμε παραθέσει παρακάτω τα πλεονεκτήματα αλλά και κάποια μειονεκτήματα που ίσως αντιμετωπίσετε στη συνεργασία σας με την Stripe. Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία που χτύπησε και τη δική μας πόρτα στην Ελλάδα, υποσχόμενη πολλές ευκαιρίες. Σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε και στη δική σας επιχείρηση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ STRIPE:

  • Πολύ χαμηλές χρεώσεις προμήθειας σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της αγοράς.
  • Δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για την ακύρωση μιας συναλλαγής.
  • Δυνατότητα για διεθνείς πληρωμές με διαφορετικά νομίσματα σε ένα μόλις λογαριασμό.
  • Προσφέρετε δωρεάν και δεν υπάρχει κάποια χρέωση για τη λογαριασμού.
  • Μπορείτε να επιλέξετε κάθε πόσες μέρες θα γίνεται κατάθεση στο λογαριασμό σας για να μειώσετε λοιπές χρεώσεις στα εισερχόμενα εμβάσματα.
  • Υπάρχει εφαρμογή για κινητές συσκευές που σας επιτρέπει να ελέγχετε όλες τις συναλλαγές σας καθημερινά.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ STRIPE:

  • Δεν προσφέρει ακόμη Ελληνική υποστήριξη πελατών
  • Δεν προσφέρεται η επιλογή Ελληνικού μενού για τον πωλητή αλλά και τον αγοραστή κατά την ολοκλήρωση μιας αγοράς με κάρτα.
  • Υπάρχει καθυστέρηση στην κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.
  • Στις περισσότερες Ελληνικές τράπεζες υπάρχει έξτρα χρέωση για εισερχόμενο έμβασμα όπως καταθέσεις μέσω Stripe.
  • Έχουν πολύ αυστηρούς όρους σε υπερβολικό βαθμό. Σε περίπτωση ακόμη και παρεξήγησης υπάρχει πιθανότητα ο λογαριασμός σας να απενεργοποιηθεί οριστικά χωρίς περεταίρω διαπραγματεύσεις.
  • Η υποστήριξη πελατών τους δεν είναι .
  • Δεν είναι πολύ διαδεδομένη ακόμη στην Ελλάδα,
  • δεν υπάρχει τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών,
  • δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για προσωπικές πληρωμές και
  • απαιτεί κάποιες τεχνικές δεξιότητες που ίσως δυσκολέψει τους αρχάριους χρήστες.

Θα χαρούμε να λάβουμε το σχόλιο σας παρακάτω με τη δική σας εμπειρία από το Stripe!

07/10/2020