Fraud Blocker

Λογότυπο: Τι είναι και σε ποιες μορφές το συναντάμε

Σελίδα που γράφει logo πάνω σε γραφείο με συνδετήρες ψαλίδι και κούπα καφέ.

Το άρθρο γράφτηκε από freelancer-994118

Τι είναι λογότυπο ακριβώς;

Όταν μιλάμε για λογότυπο εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζεται η επωνυμία της κάθε εταιρείας οποτεδήποτε και οπουδήποτε τυπωθεί ή εμφανιστεί.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη λογοτύπου και μορφές λογοτύπου. Πάμε λοιπόν να τις δούμε ευθύς αμέσως!

Μορφές λογοτύπου

Αν γνωρίζετε τις διαφορετικές μορφές logo, θα είναι πιο εύκολο για σας, να επιλέξετε καλύτερα σχέδιο για τον σχεδιασμό λογοτύπου του brand σας.

Wordmark

Πρόκειται για την επωνυμία της εταιρίας χωρίς κάτι επιπρόσθετο όπως ένα εικονίδιο που θα συνοδεύει τις λέξεις.

Τα σύγχρονα trends προστάζουν το κείμενο να εμφανίζεται σε μια μοντέρνα γραμματοσειρά που πολλές φορές έχει κάποια μικρή σχεδιαστική επέμβαση όπως ένα βέλος.

Γνωστό παράδειγμα το διάσημο λογότυπο της FedEx με το βέλος “κρυμμένο” σε negative space όπως λένε και στο χωριό μας!

Το Wordmark είναι η πιο σύγχρονη επιλογή αν η γραμματοσειρά που θα επιλεγεί είναι αρκετά αναγνωρίσιμη (ή ο γραφίστας αρκετά καλός ώστε να κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις σε μια απλή γραμματοσειρά) έτσι, ώστε να μπορεί να απομονωθεί το πρώτο γράμμα ή κάποιο μικρό γραφικό για να χρησιμοποιηθεί σαν εικονίδιο όπου είναι απαραίτητο.

Το πιο ευρέως γνωστό παράδειγμα το συναντάμε στο facebook και το πολυεμφανιζόμενο f.

Lettermark

Το Lettermark, δημιουργείται από τη χρήση των αρχικών γραμμάτων της επωνυμίας.

Είναι ιδανικό για επωνυμίες που είναι ουσιαστικά ονομαστικές και συνήθως το βλέπουμε συνήθως σε διεθνής μάρκες. Calvin Klein, Yves Saint Laurent, Coco Chanel και παρόμοιες μάρκες υμνούν το lettermark μιας και προβάλλεται εξαιρετικά πάνω στα ακριβά προϊόντα τους. 

Το πιο γνωστό λάθος που γίνεται στη χρήση του lettermark είναι πως το ζητούν πελάτες που η επωνυμία τους δεν ενδείκνυται για τη χρήση αυτή.

Για παράδειγμα, μια επωνυμία που θα λεγόταν Journey Of Life – Life Consultants, δε θα ήταν η κατάλληλη για ένα lettermark. 

Icon Logo

Για τις εποχές των social media είναι ότι πιο ιδανικό. Πρόκειται για ένα μικρό εικονιδιάκι που συνοδεύει τη γραμματοσειρά.

Το πλεονέκτημα είναι πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του όπου χρειάζεται, όπως σε ένα favicon, instagram profile pic κλπ. 

Στους δημιουργούς λογότυπου ζητείται συνεχώς το εικονίδιο να περιγράφει με τι καταπιάνεται η εκάστοτε εταιρία. Και δε θα διαφωνήσω κάθετα μα ούτε και θα συμφωνήσω απόλυτα. Χρόνια πριν διάβασα σε ένα άρθρο μια τέλεια περιγραφή για το γνωστό αυτό “λάθος”.

Έγραφε ο διεθνής συνάδελφος γραφίστας: Η Apple δεν έχει στο σήμα της έναν υπολογιστή, τα McDonalds δεν έχουν ένα burger μα ούτε και η Harley Davidson μια μηχανή. Τι να προσθέσω εδώ… τα είπε όλα ο άνθρωπος.

Emblem

Τι είναι λογότυπο emblem; Είναι ουσιαστικά η επωνυμία της εταιρείας μέσα σε ένα σχήμα. 

Το σχήμα μπορεί να είναι ακανόνιστο, απλό, λεπτομερές κλπ. Κατά τη γνώμη μου το έμβλημα είναι το πιο όμορφο λογότυπο.

Είναι επιβλητικό και τραβάει το μάτι. Στα κατά του είναι πως δύσκολα θα βρει κανείς ένα μικρό κομματάκι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σας εικονίδιο όπου χρειάζεται.

Στα διάσημα παραδείγματα συναντάμε τους Harley Davidson, Starbucks, Ups.

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι για το δικό σας λογότυπο, σκεφτείτε τα παραπάνω για να καταλήξετε όχι σε αυτό που πιστεύετε πως θέλετε αλλά σε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να απογειώσετε το δικό σας brand.

Και όπως συνηθίζω να λέω: το λογότυπο είναι ο καθρέφτης της επιχείρησής σας.

Επιλέξτε τον γραφίστα που πιστεύετε πως το στυλ του ταιριάζει με αυτό που έχετε το μυαλό σας και ακούστε τον… κάτι παραπάνω ίσως ξέρει.

24/03/2022