Fraud Blocker

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες κάτω των 25 ετών

Ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η ολοένα αυξανόμενη συχνότητα της αυτοαπασχόλησης και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα, έρευνες που έχουν διεξαχθεί  στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι υπάρχει εντυπωσιακή αύξηση στους νεαρούς Έλληνες επιχειρηματίες ηλικίας 25-34 ετών που αποφασίζουν να ιδρύσουν μία νέα επιχείρηση.

Μάλιστα, πάνω από 160.000 νέοι έγιναν επιχειρηματίες στην Ελλάδα το 2012, ποσοστό 9% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 69 χωρών που αξιολογήθηκαν σε μία παγκόσμια έκθεση .

Επιπρόσθετα, έχει σημειωθεί ετήσια αύξηση άνω του 11% στις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και μεθόδους στις επιχειρήσεις τους, όπως η χρήση του ίντερνετ και το Online Marketing. Κάποιες από τις πιο βασικές τεχνικές του online marketing μπορεί να θεωρηθεί και χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και η βελτιστοποίηση SEO όπου έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο.

Αυτό φαίνεται να αποτελεί ένα οξύμωρο φαινόμενο αν αναλογιστεί κανείς την οικονομική κρίση που υπάρχει και επηρεάζει σημαντικά την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά όμως, σε αυτή την εποχή της ευρείας και ταχύτατης ανάπτυξης του διαδικτύου και της τεχνολογίας, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αισθάνονται  πλέον πιο ικανοί και σίγουροι για να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ιδέες τους και να ανοίξουν το δρόμο προς την επιτυχία.

Πολλοί νέοι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες μπορούν να αποτελέσουν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτού του φαινομένου ακόμα και χωρίς την κατάκτηση κάποιου πτυχίου, όπως αυτοί που παρουσιάζουμε παρακάτω:

Mark Zuckerberg

(Πηγή: www.forbes.com)

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα νέων επιτυχημένων επιχειρηματιών. Ο Mark Elliot Zuckerberg, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς επιχειρηματίες τεχνολογίας, γνωστός και ως ιδρυτής του Facebook .

Ο Zuckerberg, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, και παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ξεκίνησε το Facebook από το δωμάτιο του κοιτώνα του το 2004, με τους συμμαθητές του Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz και Chris Hughes.

Το Facebook ξεκίνησε ως μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Harvard, αλλά επεκτάθηκε και κατέληξε στη μορφή που έχει σήμερα, φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο χρήστες μέχρι το 2012.

Σήμερα η καθαρή αξία της εφαρμογής υπολογίζεται σε 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2007, σε ηλικία 23 ετών ο Zuckerberg έγινε ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου. Επιπλέον, από το 2018 είναι ο μόνος άνθρωπος κάτω των 50 ετών στον κατάλογο των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes και ο μόνος κάτω των 40 στον κατάλογο των Top 20 δισεκατομμυριούχων .Από το 2010, το περιοδικό Time έχει ονομάσει τον Zuckerberg έναν από τους 100 πλουσιότερους και πιο σημαίνοντες ανθρώπους στον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο ίδιος κατατάχθηκε αυτόματα στη 10η θέση στη λίστα Forbes των πιο ισχυρών ανθρώπων του κόσμου.

Blake Ross

(Πηγή: www.everys.com)

Ο Blake Aaron Ross είναι Αμερικανός μηχανικός λογισμικού ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του ως συν-δημιουργός του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο Mozilla Firefox. Εργάστηκε ως ασκούμενος στο Netscape Communications Corporation στην ηλικία των 16 ετών. Το 2003, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ενώ εργαζόταν στο Netscape, ο Ross απογοητεύτηκε από το πρόγραμμα περιήγησης στο οποίο χρησιμοποιούσε και οραματίστηκε ένα μικρότερο, ελαφρύτερο και πολύ πιο εύχρηστο πρόγραμμα περιήγησης (browser) που θα μπορούσε να έχει μαζική απήχηση όπου και γεννήθηκε ο Firefox της οικογένειας Mozilla.

Matthew Mullenweg

(Πηγή: www.linkedin.com)

O Matthew Mullenweg είναι άλλος ένας Αμερικανός επιχειρηματίας και web developer που ζει στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι γνωστός για την ανάπτυξη του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού web WordPress, το οποίο πλέον το διαχειρίζεται ο οργανισμός ‘The WordPress Foundation’.

Τον Μάρτιο του 2007, ο Mullenweg είχε τη 16η θέση στη λίστα με τους 50 πιο σημαντικούς ανθρώπους στο διαδίκτυο από το περιοδικό PC World και ήταν ο νεότερος σε ηλικία στον κατάλογο.

DavidKarp

(Πηγή: www.britannica.com)

Ο Κarp έχει χαρακτηριστεί ως ο νέος Zuckerberg. Γεννημένος στην Αμερική ανέπτυξε τη γνωστή πλατφόρμα blogging ως “Tumblr”.

Σύμφωνα με το M35 Technology Review, είναι ένας από τους 35 κορυφαίους πρωτοπόρους του κόσμου κάτω των 35 ετών. Με καθαρό ατομικό εισόδημα 200 εκατομμυρίων δολαρίων και μία εταιρεία αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ο David Karp είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών. Από το  2017, τοTumblr φιλοξενεί πάνω από 375,4 εκατομμύρια ιστολόγια .

Τον Αύγουστο του 2009, ο Karp ονομάστηκε ως ο καλύτερος νέος επιχειρηματίας από την BusinessWeek και το 2010 ονομάστηκε από τοMIT Technology Review ως ένας από τους 35 κορυφαίους καινοτόμους στον κόσμο με ηλικία κάτω των 35 ετών.

Jeff Stefanis

Jeff Stefanis – Co-Founder | Riide

(Πηγή: www.ellines.com)

Ο Jeff Stefanis είναι ένας από τους ιδρυτές και διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας ηλεκτρικών ποδηλάτων  Riide καθώς επίσης και ένας από τους σχεδιαστές των συγκεκριμένων ποδηλάτων που είναι ιδανικά για τις μεγαλουπόλεις.

Ένας ταλαντούχος σχεδιαστής – μηχανικός μεγαλωμένος στο Washington D.C. της Αμερικής, αλλά διατηρώντας Ελληνικές ρίζες όπως διακρίνεται και στο επίθετό του. Τον Ιανουάριο του 2016, το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη γνωστή λίστα ‘under 30’ στην κατηγορία Κατασκευαστών και Βιομηχανίας και μάλιστα στην 27η θέση της λίστας .

Athena Papadopoulos

(Πηγή: www.nopactalent.com)

Η Athena Papadopoulos βρίσκεται στην 23η θέση στον κατάλογο των 30 πιο λαμπρών ταλέντων στην κατηγορία Art&Style. Είναι καλλιτέχνης και γλύπτρια. Συμπεριλήφθηκε στο Bloomberg New Contemporaries, έλαβε σημαντική προσοχή για μια έκθεση της η οποία ήταν εγκατεστημένη σε δωμάτιο ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της FriezeLondon το 2014 και παρουσίασε την ατομική της  έκθεση στη συλλογή Zabludowicz στο Λονδίνο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε μια εποχή που η χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι στο αποκορύφωμά της, ίσως είναι η καλύτερη εποχή να ξεκινήσετε την εφαρμογή μιας επιχειρηματικής ιδέας. Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν τη καλύτερη απόδειξη ότι η σύλληψη μιας καλής ιδέας μπορεί να έχει εφαρμογή με τα ελάχιστα δυνατά μέσα (οι περισσότεροι από τους παραπάνω επιχειρηματίες άρχισαν μόνο με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή).

09/12/2020